dinsdag 11 augustus 2009

Peter Breedijk 1927-2006




Peter was een bijzondere vriend.
Voor hem was elke gedachte over het menselijk lichaam een tekenobject.
Allerlei lichaamsdelen werden aan elkaar getekend, alsof het ergens in dit heelal zou kunnen voorkomen.
Het potlood ging geaaid over het papier.
Blauw was zijn lievelingskleur met olieverven.
Ik heb hem mogen meemaken, tekenend en pratend over zijn fantasie.
Het was een bijzondere tentoonstelling in 1995.

8 opmerkingen:

  1. Peter Breedijk was mijn oom. Toen ik een jaar of 19 was heb ik geposeerd voor een aantal schilderijen. Deze werden met name uitgevoerd in blauw. Twee daarvan heb ik gekregen en ook nog een potloodtekening.
    Het was een vrolijke, aparte, kunstzinnige man.
    Ik ben blij dat ik hem gekend heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn eerste schilderij kocht ik bij Jan van Munster, die diverse doeken had van Peter op een expositie.Het tweede schilderij heb ik rechtstreeks van Peter gekocht. Ze hangen nog steeds in mijn woonkamer, al meer dan 30 jaar en het verveelt niet. Hij had diverse schilderijen met als voorbeeld een nichtje van hem als model.Het was een groot kunstenaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb Peter Breedijk eind jaren zeventig gekend, althans ik heb een paar maal een middagjemet hem in zijn atelier doorgebracht, dat naar ik me meen te herinneren in de Zusterstraat was, in Den Haag. Volgens woonde hij daar ook trouwens. Peter was een bijzonder aardige man,en zijn tekeningen herken je uit duizenden. Ik heb in 1978 een tekening van hem gekocht volgens bijgaande foto. De tekening is destijds tentoongesteld in Pulchri.

    Het is een prachtige tekening en ik ben er nog steeds aan gehecht. Nu ik bijna 70 ben inmiddels en ik zo langzamerhand moet gaan nadenken over de vraag wie van mijn kinderen wat krijgt als ik het hoofd neerleg, vraag ik me wel af of zijn tekeningen nog courant zijn en ook nu nog enige waarde hebben. Het is niet mijn bedoeling de tekening te verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb Peter Breedijk 4 keer persoonlijk gesproken. 2 keer op een galerij( toen nog de Pasedena in Den Haag beginjaren 80. We hebben toen een schilderij gekocht. Later begin jaren 90 kwamen we hem tegen en nodigde hij ons uit in zijn atelier in de Zusterstraat.

    2 keer waren wij bij hem thuis in Den Haag, in de buurt van de Tasmanstraat, dat was 2004/2005. Hij heeft toen in opdracht een schilderij gemaakt.
    Prachtig geworden!! Zijn vrouw Indisch net als ik. We hebben aan huis toen een potloodtekening gekocht. Als cadeau gaf hij een kaartenset mee met zijn tekeningen/schilderijen uit de jaren 80.
    Een vriendelijke rustige man.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Peter Breedijk heeft naar mijn weten vier schilderijen van mijn gezicht gemaakt.Dat was in 1987/1988 Ik heb nog twee kopieen thuis hangen en ben er enorm trots op. Het was een bijzondere man.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. heb ook twwe olieverfschilderijen van peter.in blauw.
    Naakte vrouw/boom en schedel met een botje.
    ken hem omdat hij destijds in hetzelfde kraakpand aan de prinsegracht (dh)
    woonde als mijn man.
    Lieve aardige man die veel inspiratie haalde uit zijn wrk in het ziekenhuis.
    jammer te lezen dat hij dood is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. IK heb een wit poezenkopje met een wolkenlucht als achtergrond. De tekening is uit 1977.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben een dochter van die Patholoog-Anatoom Dr. Minder in Den Haag (Westeinde Ziekenhuis heette het toen), waar Peter Breedijk lang gewerkt heeft. Mijn vader was van Peters kunst gefascineerd en spoorde hem aan meer met zijn kunst te doen. Ik heb een aantal tekeningen geerfd, waar ik erg veel plezier aan heb en die ik steeds weer met vreugde bekijk.
    Dank je Peter voor je prachtige werk!

    BeantwoordenVerwijderen